Skär till får, getter och toviga kossor - lyckliga.nu

 Skär till får, get, alpacka, lama och toviga kossor


Längst ned på sidan hittar du skären.

Standardskär med raka tänder på utsidan är för standardfårklippare (och nybörjare).
Proffs använder ofta skär med utsvängda yttre tänder för att klippa bredare och snabbare.

Några klipptips...

Ullen ska vara torr och ren när du klipper, sand eller jord slöar skären direkt.
Håll skäret plant mot skinnet och använd din fria hand för att sträcka upp hudveck, så undviker du klippskador.  

Här är flera bra instruktionsfilmer

Montera skären rätt. Avståndet mellan överskärets framkant och underskärets snedfas skall vara 1-2mm. Kort avstånd betyder att skäret går lättare in i tjock ull, men det ökar samtidigt risken för klippskador.
Se till att överskäret går lika långt ut på båda sidor (genom att justera underskäret så att det är rakt och centrerat)

Skärtryck, justera ställskruven ett kvarts varv åt gången tills skären klipper effektivt, inte mera.  Efterjustera något när är skären börjar tugga igen.
Drar du åt ställskruven onödigt hårt går skären tungt, överhettas och slits snabbare. Också motor och transmission överbelastas i onödan, konsekvensen kan bli dyra reparationer och bortkastade pengar...

Håll klippmaskinen i rörelse när du klipper, skären blir varmare om de går i tomgång. Det är också obehagligt för djuret att ha heta skär tryckta mot huden. 

Olja skären lite men ofta (några droppar på alla kontaktytor när maskinen är igång). Torra skär slits fort, går tungt och överbelastar maskinen, både skär och klippmaskin blir snabbt överhettade.
Du kan också doppa skäret (med maskinen igång) i en plastburk med olja och vatten (kyler och smörjer)

Rengör och olja in klippmaskin och skär när du är färdig. Förvara torrt.

Och se till att skären är nyslipade till nästa gång...